srijeda, studenoga 07, 2007

Mama Negra

Dan nakon pljacke, prosli vikend, otisli smo u Latacungu, glavni grad provincije Cotopaxi u kojoj od sutra pocinjem raditi. Tamo se od 18.st odrzava festival Mama Negra kojim se slavi zastitnica grada la Santísima Virgen de las Mercedes.
Centralni lik slavlja je muskarac obucen u zenu - Mama Negra. Obucen/a u raskosnu haljinu, Mama Negra ima periku, crveni ruz i vidljive dijelove tijela obojane u crno. Jasuci na konju zadnji/a prolazi povorkom, kao patron fieste (i placa vecinu ceha!) A zasto je craa? Jer slavi, osim Djevice kao zastitnice, ujedno i oslobodenje crnih robova. Osim nje/ga, od znacajnijih likova treba izdvojiti Andela i Mora (kao onaj iz Rijeke) koji su tadoder jedni od najvaznijih likova. Aha, da, ima i jos nekih likova slicnih andjelima, obucenih i nasmikanih u bijelo, koji "ciste" publiku sa stapovima i pljuckanjem vode na njih :)
Ok, sada kad sam vam dala lgani uvid u vaznije dijelove slavlja, treba spomenuti i onu drugu stranu - cugu. Svaka druga osoba u paradi ima bocu zestice u ruci i pije, pije, pije... Mi smo stajali na prvoj trecini puta i dok su dosli do nas, svima su boce bile skoro pa prazne! Piju dok plesu, dok cekaju da se povorka ponovo pokrene, publika im daje pice, oni daju ljudima u publici... uglavnom generalno oblokavanje! Zato iza 16h kada zavrsi parada, na svakom uglu mozete vidjeti:

Uglavnom, festa je fora, ako ikada svraite u Ekvador isplati se pogledati. Ta mjesavina tradicionalnih kostima, modernih likova, kauboja, raznih sombrera, pica, sunca, limene glazbe i lokalnog puka je svakako nezaboravna...

Ja napokon od sutra pocinjem raditi, dakle putujem u Cotopaxi koji je oko 2 sata udaljen od Quitoa. Kazu mi da tamo nema interneta a ne znam koliko je daleko prvo naseljeno mjesto, tako da sumljam da cu se moci javiti prije sljedeceg vikenda, 17-18.XI. Do tada, pogledajte slikice s festivala i uzivajte u svojim grijanim domovima, dok se ja smrzavam na 3600m...

1 komentar:

Anonimno kaže...

evo, počelo je nepovratno zaljubljivanje u Južnu Ameriku - i bit će to obostrana ljubav...

baš si to lijepo opisala

I may not have gone where I wanted to go, but I'm sure I ended up where I needed to be.