petak, travnja 04, 2008

Busy night

Prosao je prvi mjesec mog boravka u Rezervi. Mogu se pohvaliti da sam se potpuno uhodala u posao a spanjolski samo sto ne leti na sve strsne :)

Prosli tjedan sam imala malu guzvu na plazi; jednu noc su mi izasle cetiri kornjace u samo sat vremena. Dok kornjaca iskopa gnijezdo, polozi jaja i mi ih prebrojimo, provjerimo markice i prema potrebi stavimo nove, izmjerimo ju i kamufliramo gnijezdo prode 40-50min, tako da su 4 kornjace u sat vremena prilicno naporna situacija.

Bila sam napola gotova s prvom kornjacom, kada mi cuvar javi da u blizini ima jos jedna. Otrcim sa pola grupe do nje ipokusam joj staviti markicu, ali ne valja. Otrcim do prve kornjace gdje mi je ostatak opreme po novu markicu i upravo u tom trenutku – signal za novu kornjacu! Pokupim prvu polovicu grupe i odemo do trece kornjace, dok druga polovica radi na drugoj koju nisam uspjela markirati. Nazalost, ovoj kornjaci je nedostajalo 2/3 obje straznje peraje (vjerojatno od propelera motora) pa smo joj mi morali iskopati rupu za gnijezdo (inace bi polozila jaja prakticki na povrsini). I bas kako je pocela polagati jaja cuvar javi da ima jos jedna kornjaca! Markiram ju i ostavim gruou da sami obave ostatak posla i otrcim do cetvrte kornjace. Ona je na srecu bila u redu tako da je bilo nesto manje posla.

Na kraju sam se morala vratiti po jedno gnijezo i premjestiti ga na bolju lokaciju, kamuflirati sva gnijezda da ih krivolovci ne mogu naci i triangulirati ih da ih mi sami mozemo kasnije naci, tako da se posao oduzio do 5 ujutro. Ali osjecaj je bio super – dobro sam se snasla u novoj situaciji u kojoj se nitko od Research Assistanta nije do sada nasao i dobila sam puno pohvala sljedece jutro. Svaka sljedeca noc je bila puno mirnija i gotovo da mi nedostaje uzurbanost! Ali, u 4. i 5. mjesecu nastupa vrhunac sezone tako da uskoro mozda pozalim ovo sto sam upravo napisala :)

1 komentar:

Anonimno kaže...

Ponosni smo na tvoj doprinos očuvanju ugroženih životinjskih vrsta! Slike su gotove, još se malo strpi pa će pismo uskoro stići do tebe. Za dva dana ćemo poslati. Teško je uskladiti radne rasporede pa zato to toliko dugo traje. Take good care i ne zaboravi na to da u Zagrebu svi mislimo na tebe!
stažista

I may not have gone where I wanted to go, but I'm sure I ended up where I needed to be.