srijeda, listopada 07, 2009

Terenska čokolada

Nije zapravo riječ o novoj vrsti čokolade, nego se nisam mogla odlučiti između dva naslova: Terenska nastava i Čokolada, pa sam ih spojila :)

tema čoko-festa je bio Meksiko


Terenska nastava je bila prije tjedan dana i u biti treba debele navodnike da bi se mogla tako zvati: imali smo 2 izleta u 5 dana. Namjerno kažem izleta jer nismo ništa napravili ili novo naučili na njima. Prvi je bio noćni, samo smo se vozili šumom i gledali koja će životinja pretrčati cestu (za znatiželjne - zec, nekoliko srna i divlja svinja). Na drugom izletu smo trebali loviti zmije i gledati ptice; nismo napravili nijedno.

Pravi cilj ovog tjedna provedenog u CNRSu (francuski Nacionalni Centar za Znanstvena Istraživanja) je bio rad na projektima. Na početku su nam predstavili 5 projekata doktoranata koji tamo rade i morali smo se podijeliti u grupe, razmisliti o mogućnostima koje nam dobiveni podaci nude, analizirati ih i na kraju petog dana predstaviti naš prjekt. U biti su nas doktoranti iskorištavali da im analiziramo podatke :)

moja grupa: Vesna, Ahmed i Gildas

Moja grupa se sastojala od beograđanke Vesne, egipćana Ahmeda i francuza Gildasa. Odlučili smo se za određivanje grešaka prilikom mjerenja morfometrijskih podataka pingvina. Morfometrija je mjerenje fizičkih karakteristika (u ovom slučaju dužine, širine i visine kljuna) a na pingvinima se koristi za određivanje spola - manji kljun imaju ženke; ti podaci su važni za proučavanje populacija. Mentor nam je dao prepariranog pingvina kojeg smo nazvali Maggie, i morali smo dizajnirati experiment da utvrdimo greške pri mjerenju.

Maja & Maggie

Evo kako smo to izveli: jedna osoba napravi sva tri mjerenja (dužine, širine i visine kljuna) pet puta i objasni sljedećoj osobi kako se treba mjeriti. Ta osoba napravi svih 15 mjerenja i objasni sljedećoj osobi - nešto kao pokvareni telefon. Tako se mjerenja zaista i rade na terenu: ovi pingvini žive na sub-antarktičkim otocima gdje je svake godine samo jedan biolog koji ih mjeri. Kada mu dođe smjena objasni on objsani kako mjeriti i ode. A s našim rezultatima smo i dokazali da je zaista kao pokvareni telefon: razlike mjerenja samo jedne životinje su velike i značajne između osoba. No zanimljivo je da je svaka osoba pokazala veliku preciznost u svih svojih pet mjerenja.
Naš projekt je imao jako dobre komentare na završnom predstavljanju, dapače predložili su nam da ga objavimo :) jer ima važne implikacije za rad na terenu:

1. mjerenja treba obavljati što manji broj ljudi i
2. nema svrhe ni potrebe da svatko ponavlja mjerenja.

Zanimljivo je bilo vidjeti da su najveća neslaganja u mjerenjima bila kada je objašnjavaje postupka prelazilo s jednog jezika na drugi (bili smo mješana grupa: pola francuski studenti a pola moja EMAE grupa). Znači da je jezična barijera značajna u znanosti!.Fascinanto je također koliko samo se bakčaki sa statitikom da bi dobili ove dvije rečenice (puna dva dana)!


Za sve one koji su preživjeli ovoliko objašnjavanja, slijedi malo čokolade :) doduše više u slikama nego riječima, ali to je ovdje dovoljno.


Nakon povratka s terenske nastave nekoliko kolega se uputilo na festival čokolade u obližnjem gradu. Za 2,5€ smo isprobali sigurno 15 vrsta čokolade, krema i alkoholnih proizvoda (cognac te bijelo i crveno vino s čokoladom). Malo toga smo si mogli prištiti jer su cijene previsoke: počevši os 30ak kn za 100g, ali je zato i samo degustiranje nahranilo našu želju.


2 komentara:

Anonimno kaže...

Fora ti je blog :)
A fotke - mmm...
Meri & Petra

Unknown kaže...

E, mislim šećer je ovdje zbilja na kraju, ali ovo mjerenje pingvina mi je zakon! Mada mislim da nije posve isključeno da jedna osoba lažira svoja ponovljena mjerenja kako bi se prikazala preciznijom nego što jest. Malo naštimaš, onako balkanski... ;-)

I may not have gone where I wanted to go, but I'm sure I ended up where I needed to be.